De Stichting Sierk Schröder is de auteursrechthebbende op alle kunstwerken van Sierk Schröder

Home | Nieuws

Nieuws

Het Weekend van het Portret in Nederland (28, 29, 30 oktober 2016)

Nieuws


(Afbeelding: Margret, rood krijt)

Het portret van Margret, getekend in rood krijt is een bijzonder interessant portret omdat Sierk Schröder overtuigd was van de sterke samenhang tussen goed kunnen tekenen en het maken van een goed portret. In zijn jonge jaren schrijft hij hierover:

Steeds meer raakte ik overtuigd van de waarde van het alla prima schilderen. Hals, van Dyck, Rubens, allen 'snelle schilders', duidelijk te zien in de penseelstreek. Ik moest mij ontworstelen aan de algemeen geldende, op de Academie, onderwezen methode van: eerst een tekening maken, die overzetten ('doorsponsen') op doek, dan dun overschilderen en voorzichtig invullen en uiteindelijk afschilderen. Een methode die gebaseerd is op angst van niet te kunnen, op verbeteren van fouten in plaats van het ineens goed te doen. Maar om het ineens goed te kunnen doen, moet je ook goed kunnen tekenen: 'to draw or not to draw'. Deze methode heb ik kunnen staven in de eigen copieën en later in werken van Velasquez in het Prado. Het bleef een strijdpunt, vooral met mijn collega Röling toen ik later in Amsterdam doceerde in portret- en figuurschilderen.

Sierk Schröder maakte oneindig veel tekeningen, studies en schetsen, dwars tegen alle stromingen in, waarbij de 'vrije expressie' steeds meer terrein won en op de academie tekenen in principe werd afgeraden, anatomie en perspectief zelfs niet meer werden onderwezen.

In dit verband is het eveneens interessant dat het Rijksmuseum Amsterdam tekenlessen is gaan organiseren onder de noemer:

DOOR TEKENEN ZIE JE MEER
https://www.rijksmuseum.nl/nl/hierteekenen

Tot en met eind december 2016 kan het boek Sierk Schröder tekeningen studies schetsen bij de Stichting Sierk Schröder worden besteld tegen de speciale prijs van:
- Euro 12,50, inclusief verzendkosten (in plaats van Euro 16,00)
- Euro 16,50, inclusief kosten voor verzending buiten Nederland (in plaats van Euro 21,00)

Bovendien wordt aan dit boek (tot en met eind december 2016) gratis toegevoegd het boekje Studies en schetsen voor het Portret van Bernard Haitink voor het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam. Sierk Schröder maakte de schetsen tijdens een repetitie van het orkest.

Bestellen: stichting@sierkschroeder.com
Direct na uw bestelling volgt verzending met de nota

Boek Sierk Schröder tekeningen studies schetsen 28x24cm, 56 pagina's, 35 reproducties, ingeleid door Rob Smolders