De Stichting Sierk Schröder is de auteursrechthebbende op alle kunstwerken van Sierk Schröder

Home | Over tentoonstellingen

Over tentoonstellingen

Over tentoonstellingen

Grote overzichtstentoonstelling in Deventer

‘Wie doet mij wat’, schrijft Sierk Schröder in een van zijn brieven aan Paul van Dongen als hij verwijst naar zijn olieverfschilderij ‘De rode laarzen’. Deze brief treft u aan in het boek ‘Voorgoed voorbij bestaat niet’ (Rob Smolders), dat op 30 april verschijnt (lees meer). Deze uitspraak wordt de titel van de tentoonstelling!

De Stichting Sierk Schröder presenteert ‘Wie doet mij wat!’ Van 1 mei t/m 30 juni 2019 wordt in de Bergkerk te Deventer een overzichtstentoonstelling gewijd aan het omvangrijke en veelzijdige oeuvre van Sierk Schröder. Een brede selectie van zijn allermooiste werken zal worden geëxposeerd. Tegelijkertijd zullen ook tekeningen, studies en schetsen worden getoond die de basis vormden voor zijn groot kunstenaarschap. Deze dubbelexpositie toont niet alleen meesterlijke kunstwerken, maar biedt tegelijkertijd inzicht in de verrassende technieken en de achterliggende opvattingen van de Nederlandse schilder die de meest invloedrijke personen uit de twintigste eeuw portretteerde. Als geen ander wist hij ook op een tijdloze en geheel eigen wijze de schoonheid van de mens en van de natuur te vereeuwigen. Schoonheid is eeuwig. ‘Voorgoed voorbij bestaat niet’.

De titel ‘Wie doet mij wat’ is een bemoedigend citaat uit een brief van Schröder aan de schilder Paul van Dongen die bang was dat de figuratieve kunst helemaal zou verdwijnen. Gelijktijdig met de tentoonstelling verschijnt (onder de titel 'Voorgoed voorbij bestaat niet') bij uitgeverij VanSpijk/Rekafa de volledige briefwisseling tussen Schröder en Van Dongen uit de jaren 1993 tot 2002, geredigeerd en van commentaar voorzien door Rob Smolders.