De Stichting Sierk Schröder is de auteursrechthebbende op alle kunstwerken van Sierk Schröder

Home | Over tentoonstellingen

Over tentoonstellingen

Over tentoonstellingen

Grote overzichtstentoonstelling in Deventer
1 mei tot en met 30 juni 2019
Van 11 tot 17 uur. U bent van harte welkom

‘Wie doet mij wat’, schrijft Sierk Schröder aan Paul van Dongen als hij verwijst naar de blik van het model op het schilderij ‘De rode laarzen’. Het is een uitspraak die ook op hemzelf kon slaan, als kunstenaar die naar de natuur bleef werken in een wereld die juist dát tot taboe had verklaard. Het citaat werd de titel van de tentoonstelling!

Een brede selectie van Schröders allermooiste werken wordt geëxposeerd. Tegelijkertijd worden ook tekeningen, studies en schetsen getoond die de basis vormden voor zijn groot kunstenaarschap. Deze dubbelexpositie betreft niet alleen meesterlijke kunstwerken, maar biedt tegelijkertijd inzicht in de verrassende technieken en de achterliggende opvattingen van de Nederlandse schilder die de meest invloedrijke personen uit de twintigste eeuw portretteerde.

Als geen ander wist Schröder op een tijdloze en geheel eigen wijze ook de schoonheid van de mens en de natuur te vereeuwigen. Schoonheid is eeuwig. ‘Voorgoed voorbij bestaat niet’, sprak hij uit.

Bijzonderheden en informatie:

 • Opening: 30 april 2019 door Sam Drukker
 • Gelijktijdig met de opening verschijnt het boek ‘Voorgoed voorbij bestaat niet’, een uitspraak van Sierk Schröder (auteur Rob Smolders)
 • Dr. Jan Terlouw neemt het eerste exemplaar in ontvangst
 • Expositiewanden: 180 strekkende meter, op kleur gebracht (warm blauw), opgesplitst in 28 nissen
 • Overige expositiewanden: de muren en de nissen in de muren van de Bergkerk (ziet er heel goed uit)
 • Aantal werken overzichtstentoonstelling: 93
  onderwerpen: portretten (opdrachten, waaronder het schitterende portret van Koningin Beatrix uit de Tweede Kamer der SG) – vrije portretten - kinder- en babyportretten - zelfportretten (ook als ‘Oude meester, Bellini en Hals’) - figuren in interieur – (half) naakten - landschappen - natuurstudies
  technieken: olieverf – aquarel - pastel - pastel op ongeprepareerd linnen (heel bijzonder) – houtskool – rood krijt – gemengde technieken
  Tekeningen – studies en schetsen
  Naast de grote overzichtstentoonstelling van het voltooide werk, zijn er tien vitrines van 85 bij 125 cm. Deze liggen op dubbele sokkels van 60 x 60 cm, alle in de kleur van de expositiewanden. De vitrines staan in de ronding achter in de Bergkerk, gevuld met tekeningen, oefeningen en schetsen (ze geven een voorbeeld van
  Schröders eindeloos oefenen om zijn grenzen van kunde te verleggen, die geleid hebben tot zijn meesterlijk oeuvre).
 • een museumwinkel is ingericht (boeken over Schröder, documentairefilms, wenskaarten, affiches)
 • Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11 tot 17 uur (ook open op Tweede Pinsterdag, maandag 10 juni)
 • Reacties van de eerste bezoekers: alom lovend - schitterende tentoonstelling -
 • Entree: € 7,50 (<18 jr. gratis) - geopend dinsdag t/m zondag van 11 tot 17 uur -
 • Parkeren: volg centrum; spoedig volgen borden Boreel; Parking Boreel is op een steenworp afstand van de Bergkerk (vanaf het station ís de Bergkerk 10 minuten verwijderd).
  Leuker en geheel gratis is het om te parkeren op het grote parkeerterrein van (Melksterweide), Worp 12, Deventer (nabij het IJsselhotel). Vandaar steekt u met het pontje (vaart van 9 tot 23 uur heen en weer) de IJssel over en loopt u binnen tien minuten via het historisch centrum (met de sfeervolle Brink) naar de Bergkerk. Kosten pontje: € 1,60 retour).

 

Bernard Haitink door Sierk Schröder


Bernard Haitink door Sierk Schröder

Bernard Haitink nam op zaterdag 15 juni afscheid van het Concertgebouworkest Amsterdam. Tijdens het NPO-journaal van acht uur ‘s avonds werd zijn portret (door Sierk Schröder in 1978 geschilderd) prominent in beeld gebracht.

Vrijwel tegelijkertijd schilderde Schröder nog een tweede portret van Haitink, door de schilder beoordeeld als minstens zo interessant als het portret voor het Concertgebouw te Amsterdam.
Als een hommage aan Bernard Haitink zal dit indrukwekkende portret vanaf woensdag 19 juni bewonderd kunnen worden tijdens de overzichtstentoonstelling van Sierk Schröder ‘Wie doet mij wat!’ in de Bergkerk Deventer. De expositie duurt nog tot en met zondag 30 juni.

Dagblad Trouw: Dit portret had in Museum Voorlinden kunnen hangen


Trouw, 21 mei 2019, door: Henny de Lange

Foto’s:
Hierna volgen zeven foto’s, gemaakt op de dag van opening door Frans Rentink, plus een trotse eindconclusie.


Foto: Frans Rentink


Foto: Frans Rentink


Foto: Frans Rentink


Foto: Frans Rentink


Foto: Frans Rentink


Foto: Frans Rentink


Foto: Frans Rentink

Trots:
Wij zijn trots een grote overzichtstentoonstelling, gewijd aan het oeuvre van Sierk Schröder, van de grond af aan (letterlijk en figuurlijk) museaal te hebben kunnen realiseren. Bezoekers aan de expositie zullen niet alleen geraakt worden door de werken van Schröder, maar zullen tegelijkertijd onder de indruk raken van de schitterende Bergkerk. Het decor van de expositie kan nauwelijks beter zijn.