De Stichting Sierk Schröder is de auteursrechthebbende op alle kunstwerken van Sierk Schröder

Home | Tentoonstellingen | Tentoonstelling Floragebouw Boskoop

Tentoonstelling Floragebouw Boskoop

Tentoonstelling Sierk Schröder in Floragebouw Boskoop

Koningin Beatrix opent Floragebouw op 31 augustus 2010

Koningin Beatrix opent op 31 augustus 2010 het Floragebouw in Boskoop. Vanaf zaterdag 18 september tot en met woensdag 10 november 2010 zal in dit imposante gebouw een grote overzichtstentoonstelling van het oeuvre Sierk Schröder worden gehouden.

Herstel in oude glorie:
Eind augustus 2010 zal het Floragebouw volledig in de oude glorie zijn hersteld. Het gebouw zal dan een belangrijke maatschappelijke functie gaan vervullen. Niet alleen voor het Groene Hart, maar ook landelijk. Zo zullen er theatervoorstellingen en concerten worden gegeven. Bovendien lenen de zalen en galerijen van het gebouw zich uitstekend voor het houden van exposities van beeldende kunst.

Het imposante Floragebouw te Boskoop, midden in het Groene Hart

Floragebouw Boskoop

Floragebouw Boskoop

Floragebouw Boskoop

Floragebouw Boskoop
De foto's zijn 2 juli gemaakt door Kees van Berkesteijn
(fotostudio Tacul, Boskoop)

NS-station: simpelweg met de NS:
Dat het NS station pal tegenover het gebouw ligt met zeer frequente verbindingen van en naar de grote steden (via Gouda en Alphen a/d Rijn) heeft in belangrijke meegespeeld bij het besluit tot restauratie. Simpelweg worden bezoekers aangespoord met de trein te komen.

Parkeren:
Op het parkeerterrein van het Floragebouw is plaats voor liefst 240 auto's.

Voorzieningen:
In het Floragebouw is Grand-Café Roos gevestigd met een buitenterras, dat uitzicht biedt op het Rozenpark, het Rosarium, waar vrij mag worden gewandeld.

Historie:
Het Floragebouw kwam in 1935 tot stand, groots van schaal en architectuur, een gebouw in de stijl van De Nieuwe Zakelijkheid (architect Landman). In samenhang met het gebouw werd het Rosarium aangelegd, een bomen- en rozenpark, geheel in de stijl van de Hollandse Buitens. In de zalen van het gebouw werden exposities van siergewassen gehouden, die ertoe bijdroegen Boskoop en omstreken als sierteeltcentrum wereldwijd op de kaart te zetten. Ook vonden er toneelvoorstellingen plaats.
De opening in 1935 met een expositie van sierteeltgewassen gebeurde in aanwezigheid van H.M. Koningin Wilhelmina, vergezeld van Prinses Juliana.

Na 1945 kreeg het gebouw een andere bestemming. De laatste decennia, echter, raakte het in verval. Dat ging de Gemeente Boskoop en haar inwoners aan het hart.

De ommekeer, de restauratie tot rijksmonument:
Daar kan het volgende over worden gezegd:

Het idee ontstond zo'n twaalf jaar geleden toen de Boskopers Jan Looren de Jong en Cees Verweij in een dorpje op het franse platteland verrassend kennis maakten met een bruisend cultureel leven. Een bouwvallig theater was er geheel gerestaureerd en nieuw leven ingeblazen. Ondersteund door goede openbare verbindingen en parkeermogelijkheden floreert het dorp. Massaal trekt het bezoekers uit de provincie en tot ver daarbuiten aan.

Als ontwerper en bouwkundige werden zij enthousiast bij de gedachte dat er voor het vervallen Floragebouw te Boskoop wel eens soortgelijke mogelijkheden zouden kunnen bestaan, op landelijk niveau. Die uitdaging gingen zij aan!